fbpx

Digitale Detox, Een Frisse Blik Op Bewust “Zijn”.

Drie weken lang analoog rondzwerven. Niet bellen, geen schermen, geen laptop of telefoon.

Postkaartjes sturen. Schrijven in boekjes. Papieren routekaarten. Op de bonnefooi er op uit om mensen te zien. Niet kunnen afspreken. Momenten van eenzaamheid. Momenten van vrijheid. Minder afleiding, minder haast. Meer tijd, meer aandacht. Veel boeken lezen. Nog meer schrijven.

Uren ronddwalen op een festival omdat ik mijn gezin kwijt was geraakt. Steeds weer helderder leren afspreken. Vaak gewoonweg niet weten hoe het met mijn naasten gaat. Op de bonnefooi met mijn oudste zoon op fietsvakantie. Gewoon gaan en zien, maar wel eerst langs de ANWB-winkel voor een fietsroutekaart. Weer thuis is het extra moeilijk.

Soms schreeuwt Netflix naar me.

Dagelijks verzint mijn brein excuses om wel online te gaan, om wel te mogen bellen, om uitzonderingen. Het vraagt soms echt veel mentale kracht om de digitale detox vol te houden, maar het lukte. Er heeft zich één noodgeval voorgedaan waarbij ik toch kort telefonisch overlegd heb met de moeder van mijn oudste zoon (die 250 km verderop woont), omdat zijn hond was overleden. Verder was het soms echt volhouden, van moment naar moment. Vooral toen ik mij emotioneel wat minder voelde, behoefte had aan contact en wat support. Verdragen dat ik die behoefte had maar dat niet direct kon vervullen. Ik heb hierdoor opnieuw kennisgemaakt met mijn eigen doorzettingsvermogen en daadkracht.

Er zo op terugkijkend ben ik echt dankbaar voor deze ervaring. Ik raad iedereen aan dit eens te doen. Het heeft hoe dan ook de manier waarop ik met sociale media om ga veranderd. Ik zal het nu bewuster gebruiken en mij er minder door laten gebruiken. Bewuster kiezen wanneer ik online en offline ga. Wanneer ik voor wie bereikbaar ben. En ik heb het voornemen om ten minste eens per jaar een periode helemaal offline te gaan.

Juist dit bewust “zijn”, heeft me enorm geïnspireerd om verder te werken aan een 10 weekse aandachttraining. Een cursus waarin ik de principes van mindfulness gebruik om zo effectief mogelijk in het “HIER-en-NU” te blijven om daarmee je focus een onwijze boost te geven.

Deze cursus start deze herfst in ontmoetingscentrum “De Ruimte” aan de fresiastraat in Zwolle.

Meer info en aanmelden binnenkort op mijn website!

Laat een reactie achter