fbpx

Hoe gezond zijn we in Nederland eigenlijk?

Aangezien ik mijzelf sinds deze zomer vitaliteitstrainer noem, ik inmidels meer dan wekelijks vitaliteitstraining geef aan een divers cliëntenbestand, vroeg ik mij af: hoe vitaal zijn we (in Nederland) nu eigenlijk echt? Los van mijn eigen visie, hoe zit het eigenlijk echt met de cijfers van gezondheid, geluk en vitaliteit?

Vandaag heb ik eens wat cijfers over gezondheid in Nederland uitgezocht en voor jou van context voorzien. Onderaan dit artikel vind je de bronnen die ik heb geraadpleegd. Ik vroeg mij bijvoorbeeld af hoe het zit met de ontwikkeling van onze levensverwachting, hoe is de levenskwaliteit van die steeds ouder wordende mensen dan? Los van de inhoud is het best gaaf, zowel bij het CBS als op Google kan je aardig wat data vinden en in grafiekjes stoppen. Dit geeft best wat inzichten, die ik bij deze graag met je deel.

Langer leven, langer ziek

Om te beginnen, hoera! Onze levensverwachting wordt elk jaar een stukje hoger1, We worden met zijn allen steeds ouder. In de afgelopen 50 jaar is onze levensverwachting met bijna 10 jaar gestegen2 !

Helaas staat daar tegenover dat er nog nooit zoveel chronisch zieken waren. In 2016 had zelfs meer dan de helft van de Nederlanders een chronische ziekte 3! Een ‘chronische ziekte’ is hier gedefinieerd als een ziekte waarbij over het algemeen geen uitzicht is op volledig herstel. Van de 75-plussers is dat ruim 90%. We worden dus ouder, maar die verlenging van onze levensverwachting gaat niet altijd gepaard met langer in gezondheid leven. Sterker nog, het lijkt er op dat we met zijn allen gewoon langer ziek zijn. Niet echt vitaal te noemen. Als het verlengen van ons leven slechts betekent dat we langer ziek zijn, wat voor waarde heeft die verlenging van ons leven dan?

Ach, ik geniet gewoon nu van het leven, dan maar een paar jaar eerder dood!”

Je hoort het de roker, fastfoodeter of bourgondiër zo vaak zeggen, maar eigenlijk gaat dat dus echt helemaal niet op. In plaats van eerder dood te gaan heeft slecht voor onszelf zorgen vooral als gevolg dat we langer ziek zijn, langer van zorg gebruik moeten maken. We gaan niet eerder dood, daar heeft onze gezondheidszorg wel voor gezorgd. Daar hangt ook een kostenplaatje aan. In 2015 gaven we per inwoner zo’n €5600 uit aan gezondheidszorg, tegenover €2900 in het jaar 2000. In 1975 was dat (omgerekend) nog maar €775. Een behoorlijk verschil, ook als je het bekijkt in % van het bbp.

Jaarlijks blijven deze kosten stijgen 4. Overigens geeft 70% van de Nederlanders aan tevreden te zijn over hun gezondheid 5.

Photo by Renee Fisher on Unsplash
Photo by Renee Fisher on Unsplash

Leefstijlziektes: voorkomen is beter dan genezen!

Vinden mensen het dan niet erg dat ze chronische medicatie moeten gebruiken om hun bloeddruk te verlagen, cholesterol op peil te houden, diabetes te onderdrukken enzovoorts? Als ik naar bovenstaande cijfers kijk gaan bij mij echt alarmbellen rinkelen en zie ik ook de waarde van preventief werken steeds meer. Voorkomen dat we ziek worden kan vaak al door eenvoudige aanpassingen in ons voedingspatroon en onze leefstijl. Van de 40 meest voorkomende ziekten 6 kan je meer dan de helft (en dat is nog een voorzichtige schatting) voorkomen of de ernst ervan drastisch verminderen door aanpassingen in je leefstijl. Door je te focussen op vitaliteit. Door preventief aan onze eigen gezondheid te werken, boven de middellijn van wat als “normale” gezondheid wordt beschouwd, kunnen we in de toekomst voor miljoenen mensen voorkomen dat ze chronisch ziek worden. Dit kan ons tegelijkertijd ook nog eens een enorme kostenbesparing opleveren. Best de moeite waard om wat in te investeren toch?

Investeer in jezelf!

Speciaal voor diegenen die willen investeren in hun optimale gezondheid heb ik een individueel trainingstraject samengesteld. Deze bestaat uit 5 sessies van 1,5 uur waar we jouw vitaliteit onder de loep nemen en werken aan optimale gezondheid op diverse vlakken van jouw leven. We gaan aan de slag met je mentale en fysieke weerbaarheid. Met theorie en praktijk. We gaan in op wat voor jou gezonde voeding is, op je slaap, werk of andere maatschappelijke bijdragen, je sociale omgeving en je verbinding met de natuur. We kijken naar jouw volledige leefstijl en werken daarbij concreet aan meer energie en focus en een gezonde manier van met je emoties omgaan. Ik help je bij het vinden van de juiste mindset om na deze vijf sessies zelf verder door te groeien en je gezondheid verder te optimaliseren. Normaal gesproken reken ik €65 per sessie maar dit persoonlijke traject wil ik je nu aanbieden voor €257 (incl. BTW). Deze aanbieding is maar tijdelijk geldig dus wacht niet te lang, zet de eerste kleine stap en neem contact met me op. Ben jij benieuwd hoe jij jouw gezondheid kunt optimaliseren? Stuur mij een bericht of bel me voor een vrijblijvend verkennend gesprek.Bronnen:

  1. https://opendata.cbs.nl/#/CBS/nl/dataset/37943NED/line?ts=1540191338784
  2. https://www.google.nl/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=sp_dyn_le00_in&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=region:ECS&idim=country:NLD&ifdim=region&hl=nl&dl=nl&ind=false
  3. https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/chronische-ziekten-en-multimorbiditeit/cijfers-context/huidige-situatie#node-aantal-mensen-met-chronische-ziekte-bekend-bij-de-huisarts
  4. http://statline.cbs.nl/Statweb/publication/?VW=T&DM=SLNL&PA=83075NED&D1=a&D2=0,3,8,13,18,23,29,34,39,(l-2)-l&HD=160517-1206&HDR=G1&STB=T
  5. http://statline.cbs.nl/Statweb/publication/?DM=SLNL&PA=82612NED&D1=5-7,9-11,13-15,17-19&D2=0,10-12&D3=a&D4=l&VW=T
  6. https://www.ziekten.nl/40-meest-voorkomende-ziekten/

Laat een reactie achter